2014. március 30., vasárnap

Cégalapítás Írországban



            Írországban nem sok magyar alapított céget eddig, de nem is nagyon találhatóak magyar nyelvű információk erről az országról, így amit tudok, azt megosztom ebben a cikkben.
            Ez az ország olyan szempontból nevezhető adóparadicsomnak, hogy a külföldieknek, akik Írországban laknak, adómentességük van a külföldről származó jövedelmükre. 
            Társasági formák
            Fontos tudni, hogy az itt vannak társasági formák, amelyek eléggé eltérnek a hazánkban használtaktól. Írországban a következő cégformák léteznek:
              -          Egyéni vállalkozó
              -          Közkereseti Társaság
              -          Betéti Társaság
              -          Korlátolt Felelősségű Társaság
              -          Garanciával rendelkező, de törzstőke nélküli Kft.
              -          Garanciával és törzstőkével rendelkező Kft.
              -          Korlátlan Felelősségű Társaság
              -          Részvénytársaság
Az egyéni vállalkozó, Közkereseti társaság, Betéti társaság és a sima Korlátolt felelősségű társaságok semmiben nem térnek el a hazánkban létezőektől. 
A garanciával rendelkező, de törzstőke nélküli kft. abban tér el a normálistól, hogy ebben az esetben szükséges legalább 7 alapító tag, valamint abban hogy a tagoknak nem kell a részesedéseiket megvásárolniuk, tehát egy tag lehet befektetés nélkül is tag. A tagviszony átruházása nincs korlátozva, így bárki bárkinek átadhatja a helyét. 
A garanciával és törzstőkével rendelkező kft. esetében a tagok meg kell, vásárolják a részesedésüket, és ennek a mértékéig vállalhatnak felelősséget a társaság működéséért. 
A Korlátlan Felelősségű társaság érdekességnek számít részünkre, hisz a cég tagjai korlátlanul felelnek a tevékenységért, az alapításhoz pedig elegendő 2 alapító tag is.
A Részvénytársaságok esetében egy eléggé borsos alaptőke minimum van, méghozzá 38.100 euró, melynek a negyedét már az alapításkor be kell fizetni. Ugyan olyan jogszabályok vonatkoznak erre a társaságra is, mint a hazánkban létező részvénytársaságokra. 
A cégalapítási folyamat
A legelső feladat a cégnév lefoglalása, mely a cégbíróságon történik, és 40 euróba kerül. A második lépés a társasági szerződés és a memorandum létrehozása. Majd utolsó lépésként ezeket az iratokat be kell nyújtani a cégbírósághoz a regisztrációs díjjal együtt, mely 100, illetve 300 euró (rt. esetében).
Adózás
A személyi jövedelemadó mértéke 22% egészen 29.400 euró jövedelemig, ezt meghaladva pedig már 44%.
A társasági adó 12,5%
Az ÁFA értéke 23%

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése