2013. június 1., szombat

Cégalapítás Máltán



            Málta egy szép és kicsi szigetország, mely kevesebb, mint fél millió lakossal rendelkezik, viszont még így is itt a legnagyobb a népsűrűség. Ezt a törpeállamot sokan ismerik turisztikai szempontból, viszont kevesen tudják, hogy milyen üzleti lehetőségeket rejt magába, ami a külföldi állampolgároknak kedvez.

            Előnyök és adózás
Ennek az alcímnek nem hiába az a neve, hogy Előnyök és adózás, hisz a legnagyobb előnyei a máltai cégalapításnak, a kedvező adózási rendszer.
A társasági adó Máltán ugyan 35%, de a külföldi állampolgárok ebből mindössze 5%-ot kell kifizetniük, ami Európában a legkisebb társasági adót jelenti. A máltai ÁFA kulcs is mindössze 18%, a magyarországi 27%-hoz képest tökéletes. Viszont, mivel Málta is az Európai Unió tagja, kérvényezhető EU-s adószám, mellyel az ÁFA értéke lecsökkenhet 0%-ra. Ezeken kívül pedig a forrásadó és osztalékadó is 0%-os.
Az alacsony adók mellett, van lehetőség teljes adómentességre, azon cégek számára, amelyek megkapják a PH, azaz Participating Holding besorolást. Persze ezt a besorolást nem kaphatja meg akárki, csak azok a cégek, amelyek teljesítik a kötelező kritériumokat.
Egy másik tényező, mely sok ember számára előnyt jelenthet az anonimitás, viszont ebben az esetben a cégalapítás nagyobb díjakat igényel.
Ajánlott cégforma és a törzstőke
Sajnos a máltai cégformákról nem áll rendelkezésünkre elegendő információ, viszont a legtöbbet használt társasági forma a Korlátolt Felelősségű Részvénytársaság, azaz a Limited. Ennek esetében a tagok száma minimum 2 kell, legyen, viszont különböző esetekben elegendő mindössze egyetlen ember is, ám ebben az esetben az illető egy úgynevezett Private Limited Liability Company-t alapít, mely egy magántulajdonú korlátolt felelősségű társaság. A részvényesek száma sem lehet több 50nél.
Az offshore adóparadicsomok közül szerintem Málta igen kiemelkedő tulajdonságokkal rendelkezik, és a ciprusi adóparadicsom bukásának köszönhetően ezt az országot is egyre többen választják, hisz egyik legjobb lehetőség lehet annak érdekében, hogy legálisan az alacsony adók miatt több bevételt tudjunk szerezni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése